Dom położony jest w lesnej okolicy. Głównymi wymaganiami inwestorów była wygoda użytkowania, bezpieczeństwo, energoszczędność oraz prosta, zrozumiała i przejrzysta forma. Wjazd na działkę od strony południowej oraz konieczność częściowego podniesienia terenu - biorąc pod uwagę zalecane usytuowane stref funkcjonalnych domu oraz założenia inwestorów było głównym zagadnieniem projektowym.

 


































































































































































































































































































































































































































































 

 

dom

w

zalesiu

 

ROK: 2019
POW.: 300m2

 

Druga jednokondygnacyjna część budynku ma kształt podłużnego prostopadłościanu w którym znajduje się między innymi garaż i pomieszczenia gospodarcze. Bryła prostopadłościanu obrócona została o 90 stopni wydzielając bardziej prywatną strefę rekreacyjną działki jednocześnie skracając długość drogi dojazdowej do garażu zmniejszając tym samym powierzchnię do odśnieżania zimą. Strefa głównej sypialni w myśl wygody użytkowania została usytuowana w parterze natomiast pokoje dla dzieci i gości na piętrze gdzie przewidziane jest również pomieszczenie fitness z maksymalnym przeszkleniem od strony zachodniej. Nad częścią jednokondygnacyjną znajduje się dach zielony z tarasem.

Z racji konieczności podniesienia poziomu parteru o ok 80cm do wejścia prowadzi wygodna pochylnia znajdująca się w podcieniu. Dom projektowany jest jako budynek energoszczędny charakteryzujący się dobrą izolacją termiczną oraz zaopatrzony w pompę ciepła, wentylację mechaniczną z rekuperacją,  kominek z płaszczem wodnym oraz w przyszłości - fotowoltaiczną instalacją solarną. Biorąc pod uwagę aspekt bezpieczeństwa oraz powierzchnię projektowanych przeszkleń w poziomie parteru przewidziane zostały antywłamaniowe żaluzje w systemie podtynkowym.

 

 

 

 

 

 

 

Budynek składa się z dwóch skrzyżowanych ze sobą brył tworzących w rzucie kształt przypominający literę "L". W części dwukondygnacyjnej z dwuspadowym dachem umiejscowionej w północno - wschodnim narożniku działki mieści się strefa dzienna maksymalnie przeszklona w parterze od strony południowej z widokiem na działkę. Przylega do niej taras od strony południowej i zachodniej który po otwarciu przeszklonych drzwi przesuwnych łączy się z salonem i jadalnią tworząc jedną dużą przestrzeń wypoczynkową.