dom

U-
kierunkowany

 

ROK: 2017
LOKALIZACJA: Izabelin
POW.: 280m2

 

 

Dom U-kierunkowany położony jest w Izabelinie pod Warszawą na absolutnie wyjątkowej działce graniczącej z puszczą kampinoską. Część dzienna – serce domu zamknięte jest ścianami z trzech stron, otwiera się jedynie i najmocniej jak to możliwe tylko na puszczę. Nazwa U-kierunkowany oddaje 2 cechy, którymi charakteryzuje się projekt. Kształt schematu ideowego, który przypomina zamkniętą z trzech stron literę U oraz jego otwarcie w kierunku puszczy. Warto zauważyć, że dom zamknięty jest przed światem ścianami tylko do pewnej wysokości. Z wnętrza strefy dziennej nie widać sąsiadów ani ulicy. Dzięki oknom przy suficie, a nawet na wysokości piętra, domownicy widzą górne partie drzew otaczającego dom sosnowego lasu. W środku można odnieść wrażenie, że dom stoi sam w środku puszczy i otacza go tylko las.
 

 


Budynek składa się z dwóch przenikających się brył. Ciemnej bryły parteru oraz jasnej bryły piętra. Samo wnętrze parteru wyrasta ponad jedną kondygnację. Jego wyciągnięcie nie było jednak spowodowane chęcią podwyższenia ścian ale podwyższenia dachu i wpuszczenia światła do wnętrza, stworzenia jasnej, wysokiej przestrzeni. Strefa nocna zamyka się w jaśniejszej bryle piętra, która ideowo nawiązuje do schematu parteru. Pomieszczenia, które skierowane są na wschód i południe posiadają jedynie w miarę standardowe okna. Od strony puszczy natomiast zaprojektowana została ściana szklana sięgająca sufitu dachu skośnego.

 

 

Na piętrze projektanci zgodnie z wytycznymi inwestora chcieli stworzyć dużo przestrzeni pod dachem i nie zamykać pokoi płaskim sufitem. Jednak niektóre pomieszczenia, takie jak łazienka, nie potrzebują aż takich wysokości, w innych za to inwestor chciałby mieć sufit jak najwyżej. Rozwiązaniem tego problemu było stworzenie nierównych, nietypowych połaci dachu. Dzięki temu w jednej części sufit jest niżej, a w drugiej wyżej. W łazience nisko, a w sypialni bardzo wysoko zapewniając dużo powierza i przestrzeni we wnętrzu. Dach jest dwuspadowy, ale posiada skośną kalenicę względem ścian zewnętrznych. Pozwoliło to na dostosowanie wysokości pomieszczeń do potrzeb, a bryle budynku nadało nietypowego charakteru.

 

 

 

 

 


Jednym z najistotniejszych zagadnień, z jakim projektanci zmierzyli się podczas tworzenia projektu był fakt, iż puszcza, na którą otwiera się budynek położona jest z północno – zachodniej strony działki. Czyli biorąc pod uwagę założenia projektu, dostęp do wschodniego i co gorsza południowego światła byłby odcięty dla części dziennej. Problem ten rozwiązano dzięki oknom umieszczonym w górnej części ścian. Dzięki nim przebywając wewnątrz powstaje wrażenie, że otacza nas tylko puszcza i sąsiadów nie ma, a jednocześnie pomieszczenia są jasne i dociera do nich słońce o każdej porze dnia. Salon ma niczym nie zaburzony widok na puszczę dzięki szklanej ścianie o wysokości półtorej kondygnacji, a jednocześnie dociera do niego dużo słońca dzięki oknom umieszczonym na jego obwodzie w górnej części pomieszczenia od strony wschodniej i południowej.