KONCEPCJA: 2017
REALIZACJA: 2018
POWIERZCHNIA: 185M2

Zlokalizowany w podwarszawskim Brwinowie budynek został zaprojektowany z myślą o młodej rodzinie, która marzyła o domu wpisującym się w stylistykę nowoczesnej stodoły. Dom Otwarty położony jest na wąskiej działce, która w naturalny sposób wpłynęła na podobne proporcje rzutu budynku. Wydłużony prostokąt pozwolił na pojawienie się ogrodu wzdłuż domu, ale największa połać zieleni zlokalizowana jest przed budynkiem, który został odsunięty na tyły działki. Dzięki temu przeszklona elewacja frontowa nie odbiera mieszkańcom intymności, lecz zaprasza ogród do wnętrza.

Dom Otwarty to dom idealny dla czytelnika, który marzy o wieczornym zaszyciu się z książką, pozostając w kontakcie z naturą i zachodem słońca. Sam budynek przypomina książkę. Wykończone drewnem przegrody zewnętrzne stanowią okładkę do historii, która pisze się w jej wnętrzu. Kondygnacje dzielą się na część dzienną i nocną, lecz połączone zostały dwukondygnacyjnym salonem oraz antresolą, pozwalającą cieszyć się widokiem na ogród również z pierwszego piętra. Dzieci także mają swoją enklawę wychodzącą do ogrodu – tym razem bocznego, południowego. Żeby wyciągnąć ich pokoje w kierunku zewnętrza, zespół Z3Z Architekci zaproponował dosłowne ich wysunięcie, poprzez zastosowanie niewielkiego nadwieszenia, łączącego oba pokoje.

Dodatkowy taras, przylegający do budynku od jego południowej strony, został zaprojektowany w taki sposób, żeby stanowił integralną część całej bryły. Wygląda, jakby ktoś „otworzył” ścianę zewnętrzną rozkładając ją, tak jak książkę.  Na taras można wyjść z części kuchenno-salonowej, ale jednocześnie taras ten został połączony z tarasem zachodnim z wyjściem z salonu. Przejście między tarasami – przerwa w ścianie zewnętrznej – zapewnia dopływ światła od południa do dziennej części budynku.

Budynek ma komfortowy układ pomieszczeń. Strefa dzienna podzielona została na część zapleczową z wejściem i pomieszczeniami gospodarczymi oraz dużą przestrzeń otwartą z salonem, jadalnią i aneksem kuchennym. Salon wyposażono w kominek. Na piętrze znajdują się pokoje dzieci skierowane na południe, oraz sypialnia rodziców z własną garderobą i wschodnią loggią.