Dom z Filmu Szpiegowskiego położony jest w gęstym lesie pod Warszawą przy ruchliwej drodze. Fakt istnienia pozornej niedogodności hałaśliwego sąsiedztwa po części ukształtował frontową elewację budynku oraz układ jego brył. Ten negatywny czynnik przyczynił się do stworzenia intrygującego, trochę tajemniczego frontu budynku, dobrze wpisującego się w wytyczne inwestora. Był on zainspirowany wczesnym modernizmem rodem z filmów szpiegowskich. Inwestor inspirację tę wraz z tytułem filmu do obowiązkowego obejrzenia przekazał projektantom, którzy ku jego zadowoleniu stworzyli klimat domu jakiego oczekiwał.

 































































































































































































































































































































 

 

DOM

z

Filmu

 

ROK: 2016
POWIERZCHNIA: 300m2
 

 

 


 

 

Front domu zawiera nie dużą ilość okien, przeważają pełne ściany. W parterze jedna ze ścian równoległych do drogi wychodzi poza obrys budynku tworząc "ekran" wygłuszający i oddzielający strefę tarasu od drogi.
Od ogrodu dom jest silnie otwarty na świat, duże przeszklenia sprawiają, że las niemalże wchodzi od środka. Parter to oczywiście strefa dzienna, oficjalna. Obszerny taras jest jej przedłużeniem od strony ogrodu.
 


 

 

Na parterze znajduje się spora wydzielona kuchnia z widokiem na front działki przez długie panoramiczne okno. Jadalnia z salonem tworzą jedną dużą przestrzeń połączoną z biblioteką. Wnętrze domu łączy poziomy dużą dwukondygnacyjną przestrzenią salonu w której zlokalizowane są mocno eksponowane ażurowe schody.

 

 


 

Na piętrze poza trzema sypialniami i obszernym widokiem na salon znajduje się także pokój rekreacyjny z sauną oraz wyjściem na nieduży taras połączony schodami z działką.
Całość tworzy spójną całość dopasowaną do jasno sprecyzowanych wymagań Inwestora