DOM
PODMIEJSKI





 

ROK: 2017
LOKALIZACJA: gmina Piaseczno
POWIERZCHNIA: 400m2
FUNKCJA:

mieszkalna

   
 

 

 

 

Zaczynając projektowanie usytuowano na pustej działce białą bryłę parteru. Postawiona została możliwie najbliżej północno – wschodniego boku terenu tak aby pozostawić jej najlepiej nasłonecznioną południowo – zachodnią część na rekreacyjny ogród. W białej bryle najbliższej działce zlokalizowana funkcje dzienne budynku.

Drugim krokiem było dołożenie „drewnianej” bryły piętra w której znajdują się sypialnie oraz pokoje dzieci. Jej kształt jest wydłużony tak aby ekspozycja do słońca była możliwie największa dla wszystkich pomieszczeń. Bryła piętra usytuowana została przy północno - wschodnim boku białej po to aby móc w kolejnym kroku projektowania wydzielić taras parteru oraz zadaszone wejście razem z miejscem postojowym przed budynkiem.

W trzecim kroku taras wycięto w białej bryle w sposób, który zapewnia dostęp do słońca z potrzebnych stron czyli od południa i zachodu a jednocześnie zapewnia intymność dzięki zagłębieniu w bryle. Przy tak intensywnie zabudowanym terenie dookoła skuteczne osłonięcie widokowe jest bardzo pożądane. Drugim wycięciem w bryle jest strefa przed wejściem do budynku. Zadasza ją bryła piętra tworząc wygodną przestrzeń przed drzwiami oraz zadaszone i osłonięte miejsce do zaparowania samochodu przed domem.

Czwartym krokiem było wycięcie w ziemi podcinające teren pod południowo – wschodnim narożnikiem białej bryły. Pozwoliło to stworzyć okna w piwnicy, od podłogi do sufitu tak aby zlokalizowana w piwnicy siłownia była pełnowartościowym mocno doświetlonym pomieszczeniem a także aby zapewnić połączenie piwnicy z ogrodem. Bryła w tym miejscu spoczywa na słupach oddalonych od narożnika tak aby stworzyć wrażenie że róg budynku wisi w powietrzu. Szyby w narożu piwnicy połączone są ze sobą jedynie klejem uszczelniającym.

 

 

Całość założenia prostopadłościennych brył i wszechobecnych kątów prostych dopełniają i przełamują krzywoliniowe schody przeplecione niczym wstęga od piwnicy po piętro. Jedną z podstawowych wytycznych inwestorów była chęć posiadania wyjątkowych schodów, chcieli aby były one wizytówką domu. W samym środku domu powstałą forma, która kształtem odcina się od wszystkiego wokół i nie da się jej nie zauważyć a jednocześnie harmonizuje z całością założenia. W budynku zastosowano jeden rodzaj drewna na wszystkich elementach, również na schody tak aby zapewnić największą spójność. Także barierki w całym domu na zewnątrz jak i wewnątrz są szklane, bez pochwytów. Podczas projektowania szczególną uwagę przykładano do czystości formy i materiału.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Zadanie projektantów było stworzenie wygodnego domu na silnie zurbanizowanych i nieuporządkowanych przestrzennie przedmieściach Warszawy. Działkę otaczają domy w różnych stylach architektury a także o różnym charakterze zabudowy. Domy wolnostojące, bliźniaki, zabudowa szeregowa a także nie duże budynki wielorodzinne o przeróżnych kształtach. Podstawowym założeniem było stworzenie w otaczającym chaosie prostej, zrozumiałej dla otoczenia formy a jednocześnie na tyle odważnej aby zaspokoić potrzeby estetyczne inwestora. Powstały dwie proste prostopadłościenne bryły położone jedna na drugiej konsekwentnie odcinające się od siebie. Górna cała z drewna, także od spodu, na suficie w środku i na zewnętrz. Dolna biała, wycięta w kilku miejscach. Wszędzie gdzie przecinamy białą skórę budynku i zagłębiany w bryle pojawia się szary środek. Na tarasie, przy wejściu, w glifach okien. Na podobnej zasadzie do przekrojenie jabłka. Po przecięciu jasno odcina się skóra od jego wnętrza.


 


 


 



 


 

 

 

 

 


 








 


schemat bryłowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


zdjęcia z budowy